13th augustus 2014

Nevision ontwikkelt Thermoscan-applicatie in samenwerking met Djozz

Nieuwe app vereenvoudigt beoordeling thermografische beelden van woningen

Thermografische foto’s van woningen makkelijk en overzichtelijk opslaan, inclusief relevante gegevens? Of een route uitstippelen voor het maken van thermografische beelden, waarbij u verzekerd bent van de juiste weersomstandigheden? De nieuwe Thermoscan-app maakt het mogelijk. Jimmy Arts, student Communicatie en Multimedia Design, ontwikkelde deze app in opdracht van Nevision in samenwerking met Djozz. Nog voor het eind van het jaar komt de applicatie waarschijnlijk breed beschikbaar.

Een thermoscan is een techniek waarmee warmtelekken in woningen in beeld kunnen worden gebracht; er worden een soort röntgenfoto’s van de woning gemaakt. Dit biedt inzicht in hoe goed of slecht een woning scoort op energievlak, wat handvatten biedt om de woning te verduurzamen. “Het maken van thermografische foto’s is niet eenvoudig”, vertelt Jimmy Arts, die van eind februari tot eind juni afstudeerde bij Nevision. “Zo is een speciale camera vereist en zijn de weersomstandigheden van cruciaal belang voor het beoordelen van de foto.”

Arts ontwikkelde daarom een speciale app, die de thermografische beelden opslaat inclusief alle relevante gegevens. Denk hierbij aan de GPS-locatie van de woning en de weersomstandigheden op het moment dat de foto wordt gemaakt. “Door de camera van een speciaal geheugenkaartje te voorzien, worden deze gegevens via een wifi-verbinding doorgestuurd naar de app. De app maakt het dus mogelijk om thermografische beelden netjes op te slaan, inclusief bijbehorende informatie. Hierdoor kunnen beelden makkelijker en sneller worden beoordeeld. Dit biedt bijvoorbeeld meerwaarde voor energiecoaches van gemeenten, die inwoners helpen om hun woning duurzamer en energiezuiniger te maken.”
De app helpt ook de juiste route te bepalen wanneer thermografische foto’s van meerdere woningen of gebouwen moeten worden gemaakt. “De kwaliteit van een thermografisch beeld hangt sterk af van het weer op een bepaald moment”, legt Arts uit. “De app bepaalt daarom de meest ideale route, op basis van de actuele weersomstandigheden. Hierdoor is een optimale beeldkwaliteit gegarandeerd.”

De Thermoscan-app komt waarschijnlijk nog voor het eind van dit jaar beschikbaar, via de appstore. Daarna zal de applicatie verder worden uitgebreid en doorontwikkeld. Zo wordt gewerkt aan een online platform, dat de warmtebeelden ‘vertaalt’ en bijvoorbeeld aangeeft welke woningen enkel- of dubbelglas hebben, waar muren of daken slecht geïsoleerd zijn en hoeveel gas hier op jaarbasis kan worden bespaard. “De thermografische beelden worden dan automatisch beoordeeld; specialistische kennis van de gebruiker is in de toekomst niet langer vereist.”